fbpx

Hvem er vi her i LiteraturHaus?

Et litterært kulturhus med plads til fortolkning og skæve vinkler 

Forestil dig et hus der rummer dine drømme. Her er det næsten kun fantasien og dit eget engagement der sætter grænserne. 

Debatter og workshops

Teater og caféhygge

Discokugle

Koncerter og fester

Hvis du sidder med idéen til et kulturelt arrangement, men er i tvivl om hvor det overhovedet ville kunne lade sig gøre, så er LiteraturHaus måske svaret på din søgen.

 Vil du vide mere?

Hvad er LiteraturHaus?

LiteraturHaus er Skandinaviens første litteraturhus, et samlingspunkt og mødested for etablerede og spirende forfattere samt musikere, kunstnere og alle jer litterært interesserede. LiteraturHaus står stadig stærkt i Møllegade 7 på Nørrebro i København, og LiteraturHaus’ røde mursten ånder endnu i Nørrebros ældste gade. LiteraturHaus er en fysisk bygning i København, og stiller som sådan en unik, kreativ scene til rådighed for jer, hvor kunstnere frit kan folde deres fortællinger ud for et nysgerrigt publikum. Uden alle jer ville der ikke være noget LiteraturHaus i København, af netop den grund er LiteraturHaus altid på udkig efter nye venner.
Som den tidligere leder Paul Opstrup sagde ved åbningen af LiteraturHaus i 2005: “Der sker noget med en by, som får et litteraturhus. Det litterære miljø kan opsøges, er let at finde, får et ansigt, kan udfordres og bydes op til dans.” Den dans danses stadig med stolthed i LiteraturHaus i dag.

Tysk inspiration blandet med et københavnsk særpræg

LiteraturHaus er, som navnet antyder, inspireret af de tyske litteraturhuse. En tradition, der blev etableret i den dengang delte by Berlin i 1986, og har siden lavet knopskud til alle større byer i Tyskland, samt Østrig, Schweiz, Frankrig, Italien – og altså også Danmark. Selvom jeres litteraturhus i København henter sin inspiration i Tyskland, har LiteraturHaus sit eget særpræg, og er mere tværkulturelt anlagt end sine tyske fæller. Blandt andet er LiteraturHaus i København åben for teater, koncerter, fester samt anden kreativ udfoldelse.

Fra Bethania til bogstavrim

Bygningen er en tidligere metodistkirke ved navn Bethania Kirke, opført i 1892 efter tegning af arkitekterne Henrik Hagemann og Knud Arne Petersen.
Kirken blev bygget af røde mursten med et gavlparti ud til gaden. Det tidligere kirkerum blev skabt med et fladt kasseteret loft, lyse vægge med paneler, og høje slanke vinduespartier toppet med romerske buer. Menigheden stoppede med at bruge kirken i firserne, da metodisterne over årene var flyttet ud af byen. Perioden efter var mere broget for den lille kirke, som skiftede hænder nogle gange. En norsk kapitalfond lod huset forfalde en kort årrække, hvorefter den blev overtaget og omdannet til privat hjem i krypten med et sandt sexmekka i kirkerummet over: I stedet for prædikestol og alter, kom der nu djævelsatanistiske billeder på væggene, en gynækologstol og et maleri af døde soldater som udsmykning på den tidligere altervæg. Fra 1995 skiftede den tidligere kirke ejer nogle gange, efter at have stået forladt i en periode. I 2004 købte og overtog Paul Opstrup ejendommen, og i 2005 så LiteraturHaus dagens lys. Paul Opstrup er stadig ejer af huset i Møllegade 7, mens LiteraturHaus i dag er drevet af Foreningen LiteraturHaus under ledelse af Jeremy M. Thomas-Poulsen.

LiteraturHaus lægger rum til din stemme

Det er i det tidligere kirkerum, at LiteraturHaus’ hovedscene befinder sig. I kirkerummet er der i dag etableret scenelys og -lyd samt en integreret bar, hvilket gør at kirken er fuldt funktionel til diverse arrangementer. Indretningen af kirkerummet er gjort med respekt, hvilket gør, at kirken har sin helt egen særegne charme, og kirken er dermed en medspiller, der giver de sidste 20 procent til alle arrangementer.
Krypten under kirken huser i dag en hyggelig, frivilligdrevet bogcafé, med eget bibliotek, samt salg af diverse bøger. Caféen er åben i hverdage fra kl 10:00 til kl 15:00. Krypten fungere også som en så kaldt lille scene i LiteraturHaus, til de mere intime, nære arrangementer. I kirken er der plads til 130 publikummer, mens der i Krypten kan være ca 40.
LiteraturHaus vil som udgangspunkt altid gå flere mil, for at muliggøre jeres arrangement, for uden jeres stemmer ingen udvikling. Og LiteraturHaus vil med glæde udvikle sig sammen med jer.